~ Amin & Aeti ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, October 14, 2010

MAsakan SpeCiAL di huJUng MinGGu...

Masak..Masak..MAsak..tu la tiap2 hari.. tapi sejak kawen ni, xpenah rase bosan nak masak tuk b..kalau bleh nak masak yang best2 tuk b tiap2 hari..tapi penat gak nak ngadap masakan yang nak kena sTanding supervision..hahaha.. dah hujung2 minggu baru la terase. lagi pon mase bli ikan mmg ckp kat b nak masak masakan ni pon...hehehe..mase je xmengizinkan.. sementara larat bek masakkan.. seronok tgk b makan.. lagi2 kalau b ckp..'erm.. sedap ni'.... penat lelah hilang.. erm..xpe la...malas nak crita panjang2.. saye nak kongsi resepi ni ngan semua k... Ikan PaRi BAkaR berSAmbAL.
Bahan uTAma..Ikan Pari..
Cili kering + bawang putih + bawang merah = kisar...

Belacan..nak kisar bersama bahan2 yang lain tadik pon boleh, lagi senang...

Goreng bahan tadi hingga garing..then tuang je air belacan tu..*nak tmbh air asam pon boleh









Letak ikan dlm foil...kalau bakar gune arang direct je letak dlm jaring pembakar tu...(lagi sedap =sambal lebih kering)
SAye bakar atas bekaS TU... kenala foil... kalau x melekat..hehehe...
BiLE ikan dah separuh masak..(agak-agak)... angkat kejap

then Lumur je sambal yang masak tadik ke atas ikan...keseluruhan ikan tu yerk... then bungkus balik..dah bakar sehingga ikan tadi masak... Sementara Itu kiTe BUat aiR asam...

BAhan-bahan = cili padi + bawang merah + air asam pekat * de org suke buh belacan..xmo laa..bukan citarase saye.



NI je LAuk yANg terinGIn nak MAkan hari Tu...
Ta Da.... Ini la Die.. IKan Pari BAkar berSamBAL...
 SeLAmAT mENcubA yeR kenGKAwaN...

No comments:

Post a Comment