~ Amin & Aeti ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, September 16, 2015

Chapati lembut..

Slm u all..

Hri ni terajin plak nk share resepi.. hehe.. slalu asyik cerita je kna..  

Sumber resepi ni i dpt dr youtube.. n dlm bahasa tamil lagi die explain.. tapi de laa skit2 subtitle.. yg plg best resepi xpki telur, xpki butter. ringkas je..  

So dah 2-3 kali i cube buat chapati ni.. ni resepi yang plg best.. lembut je..  kalau dah sejuk, u alls panaskan pon die bleh lembut balik.. xlaa. selembut lepas u all masak tu yer.. 

OK.. ni resepi nye.. SELAMAT MENCUBA.. 

Chapati lembut

2        Cawan tepung Atta  ---  klw xde tpg gandum pon boleh.
1/2     Cawan susu segar
3/4     Cawan air
2        sudu besar minyak
sedikit garam -- i xtmbh pon.. 

Cara-cara..

1 - Gaul sebati tepung bersama garam
2 - dah sebati --- tambah susu.. uli2.. mcm mcm dpt buat serbuk roti kasar2
3 - Masukkan air  & uli lagi smpi sebati n bentuk doh
4 - Last skali masukkan minyak 1 sudu n uli2 smpi sebati
5 - Rehatkan doh selama 45minit ke 1 jam OK.. ----> klw nk lagi lembut rehatkan la lame2 lagi.. 
6 - Dah rehatkan..uli lagi dengan 1sudu minyak smpi sebati. buat doh kecik2..dpt dlm 7-8 keping    ..tgk  pada kebesaran.. 
7 - Sebelum lenyekkan dgn roller tu.. balutkan doh yg kecik2 dlm tepung. pas tu ape lagi.. lenyekla.. 
8 - Masa masak.. pastikan pakai non stik pan.. xde pon blasah je la ape ade.. nk buh minyak bleh.. tapi oleskan sahaja.. lemparje roti dlm pan tu.. smpi die tukar kaler nmpk cm kering skit.. terbalikkan.. chapati ni akan gelumbung skit2 kalau dah masak.. 

Ikot u alls la nak garing cmne yer.. ni cm i punye. bulat xbulat sgt.. janji masuk prot.. hehehe..



 Nampak x berubah warna dr gmbr kiri ke kanan tu.. bru la terbalikkan.. pastu.. smpi la masak yg bawak tu.. (Xnmpk plak gelembung2 tu)

ni yang de gelembung
OK.. dah siap.. boleh la hidang.. ..SELAMAT MENCUBA & SELAMAT MAKAN...


1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete