~ Amin & Aeti ~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, March 17, 2013

Medan Trip - Arrival - Day 1

Hi alls... lame nak update pasal trip medan ni.. tapi xberkesempatan n xde mood nak update kan.. sehinggala malam ni..sambil hubby tgk bole.. depan tv ni godek2 laptop tetibe datang mood.. anyway nak kongsi cerita juga utk sape2 yang akan atau dah beli tiket ke Medan, Indonesia.. Harap2 dapat membantu sebagaimana blog2 yang telah banyak membantu trip Madan kami kali ni..

I banyak buat buat reseach psl nak ke Medan, Indonesia.. sbb mase beli tiket xtau pon ape yang ade kat medan..tgk2 usha2 Firefly..pilih tarikh.. mmg rezeki i mase tu.. 23-26 February 2013.. RM 0.00.. hurmmm... ape lagi.. total smua flight tiket return.. hanya Rm390++ je.. all include.. bag 20kg each. so dah sangat jimat.. raseye i beli tiket ni bulan november 2012 laa..

so time goes by.. dah awal bulan feb 2013 bru i usha2 pakej..  for info.. pakej mmg ade yang murah.. tapi utk yang berkumpulan sahaja.. utk berdua sangat laaa.. alahai.. trip kami mmg slalu yang budget2 je. yang paling budget i dpat pon mmg rm600/pax.. pk panjang jugak tu.. sbb i survey budget supir n hotel mmg sangat2 banyak boleh jimat. so.. i search3.. jumpe 1 blog ni yg recommend supir tu... mmg trip ni last minit sgt sbb ade kemungkinan we all nak cancle je sbb takot xckup budget bile sampai sane.. alhamdulillah.. esok nak pegi. ptg tu i call the supir then confirm without any deposit.. sangat2 la rezeki kami dapat supir tu..

Kalau ke Medan, Indonesia org kate jangan lepas peluang gi Danau Toba @ Lake Toba kat Parapat.. tapi banyak tempat juga yang perlu pergi. Brastagi, Air Terjun Siposi-Posi.. n banyak laa.. tapi ape yang penting perancangan jadual u all.. sbb jarak antara satu tempat ke tempat mmg agak jauh. so jangan salah arrangement kalau u all nye trip terhad. 4hari 3 mlm pon sbnrnye xckup, unless flight ke Medan tu pagi dari Malaysia.. We all Nye flight tgh hari..so dah short kat situ.. tapi boleh juga. cume xbleh stay lame utk 1tempat tu laa.. For this trip we all mmg xbooking langsung ape pon. mmg redah je.. cume utk first night tu.. after my hubby survey2 die book hotel kat Danau Toba International Cottage. So last  minit sgt la tu putuskan sampai je Medan, gerak trus ke Danau Toba..

So kami hanya booking supir n hotel 1 mlm di Danau Toba. Selainnya kami serahkan pada supir kami.. nama nye rijal.. so mcm biasa dr Subang - Medan a 1hour 05minute trip je.. kire bertolak kul 1pm sampai juga kul 1pm lebih kurang camtu laa..

dah sampai.. supir dah tunggu..
So..sesampai nye Airport POLONIA, Medan.. kuar je pas amek beg, dah nmpak supir pegang Aeti & Amin..xsempat amek gmbr sbb macam cepat sangat.. sbb airport medan tu kecik je..then gi kat kereta supir tanye hotel mane booking.. so kami ckp trus ke Danau Toba. Sbb mase i call die i ckp nak ke Brastagi dulu. Supir ni die ikot je kite even kite ckp kite xtau.. tapi yang i boleh buat kesimpulan mmg payah skit nak arrange dlm phone. dah sampai sane bru deal ngan die, tapi harga smua dah deal la.. supir ni mmg antara yang termurah i survey.. 600k/day. We all amek 3day which is 1.8juta Rupiah.. lebih kurang RM580 cmtu laa.. berbaloi2 sbb dpt INNOVA/Kijang. all include yer.. petrol n duit penginapan diorg.  mmg laa rase besar nek Kijang tu 2 org kan,, pade kami janji selesa n berbaloi. i de survey avanza. price around 450k/day not include petrol. i tanye petrol kalau medan-parapat-brastagi-medan.. dlm 250k-400k..n then penginapan driver additional 100k.. so u all kire la yer kalau sewa 2hari n 2 mlm.. lebih kurang je cume u all xbleh budget petrol die brape.. we al mls dah nak pk so dah siap2 sedia duit peruntukan.. senang.. mmg xmenghampakan laa supir tu.. so after bout 5 hour drive kami sampai ke Danau Tabo. On the way tu singgah makan kat the only restoran jual burung Ruak-ruak.. pastu singgah kat kedai PATEN.. mcm kedai jual2 tib bits n diorg punye traditional kueh2 laa camtu.. segala laa Tang-tang, teng-teng, pang-pang, ping-ping.. so 1 beli yang siap 1 set smua ade.. then trus sambung perjalanan..enjoying the view..

Dalam banyak2 lauk yang dihidangkan..kami makan sayur pucuk ubi je ngan burung. Burung ruak2 tu speciallity kat kedai ni.. so kami amek 1 set de 6ekor burung, mahal skit laa. tapi ape salahnye rase lain skit.. buurng ni tulang die sngt la halus2. xmcm makan burung kat sini. n 1 lagi burung ni liar n bukan burung bela. tu sbb die mahal skit. bile lagi nak rase.. ape lagi bedal.. total makan 110k dalam RM35 sahaja.. 3org makan..murah kannnn????

JUS MARTEBE = MARKISAR+TERUNG BELANDA
, BURUNG RUAK2.


Sesi merasa..
Apa ni??.. jangan xtau.. hebatkan diorg susun.. xde jatuh atas jalan pon
DANAU TOBA INTERBATIONAL COTTAGE
 Sesampai je kat Parapat.Check in n trus kami siap2 gi makan.. sbb supir tu ckp de 1 kedai ni mmg harga sgt berpatutan n sedap. yang penting HALAL..ni la restoran tu..mmg ok sgt.. ngan supir ni kami macam gi medan ni buat JJCM,.. supir bawak pon tempat makan mahal2. so sgt2 menjimatkan kami..

Total = 70k @RM 23.. air teh Dingin 3 + air suam + air dingin.. haus gile..
Sebelum makan, supir bawak pusing2 town Danau Toba.. keliling tasik tu..mlm mmg xnmpk pe, tpi dah bleh bayang laa canteknye tasik Danau Toba tu.. Pas makan.. sembang2 ngan supir psl arrangement esok then trus balik hotel n tdo.. sbb esok kna bgn pagi.. amek boat pertama ke SIMOSIR.seb bek time Malaysia kul 8.. kire time same la bangun kat sini.. kul 7..hehhe..ok2.. oo yer.. kalau u all nk duk hotel ni i nak pesan.. pade sesiapa yang xtahan nyamuk sila bawak ubat nyamuk ye..hotel ni xde kipas@ aircond.. semulajadi sejuk..tapi tu laa bukak tingkap nyamuk je laa berdendang2.. hehehe..kami sanggup tdo ttp tingkap. tapi still sejuk.. tapi overall mmg sgt ok hotel tu i bgi 4* la..


Sambungan..

Medan Trip Day-2

18 comments:

  1. amboi bestnya honeymoon...bila2 meh la jalan sabah ni,,,kita pi kundasang,,hihi

    ReplyDelete
  2. done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Salam.... macam ok jer harga supir + transport rp600k / day all inclusive.... boleh rekemen tak kat saya? Saya plan nak gi medan/danau toba / brastagi... ada no phone supir tu tak? Terimaa kasih


    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam pak.boleh hubungi ni nomor +6281376455045(what$apa),
      Kijang inova rp 600/day supir,petrol

      Delete
  4. dear, ada no. phone pak supir tak?? we all tgh cr pak supir utk trip bln 10 nie.. tq

    ReplyDelete
  5. Salam... blh bg contact no pak supir tu tak? Saya tengah pening dok mencari quotation yg sesuai dgn trip budgeted saya ni..

    ReplyDelete
  6. Salam.blh bg contact pak supir tak?urgent

    ReplyDelete
  7. hi dear, bley x share contact supir tu sbb i plan nak pergi medan nex month...
    thx
    - azua, shah alam -

    ReplyDelete
  8. Salam sis,

    Nak minta no supir boleh? Kalau tak keberatan boleh email ke bittakssoul@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Sori smua.. i xpasan komen2 ni.. nnt i crik nombor supir tu ye.. kalau ape2 email me.. sbb i jarang bukak blog kkdg2.. will update day 2 3 4 late.. xsempat sgt2.. sorry pada yang bertanye.. email me kat aetikah@gmail.com..

    ReplyDelete
  10. LET'S GO TO LAKE TOBA !! BOOK NOW!! SUPER VALUE!!!!
    For Enjoy new experience in LAKE TOBA TOUR BOOK NOW and don't WAIT any longer! you will enjoy it all just a PACKAGE that we offer in reasonable price Do not wait any longer, so book now!!

    E-mail : salesfantasy36@gmail.com
    Whatsapp : +6289 7197 3251.

    ReplyDelete
  11. Ada x sape2 yg dah dapat no contac pak supir rijal tu?harap blh kongsi no.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Tuan/Puan.
    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh coretan sedikit disini untuk kebaikan kita bersama , semoga kemurahan hati Tuan/Puan blogger untuk memberi izin coretan ini, akan dibalas pahalanya oleh Allah SWT hendaknya amii.Ini hanya untuk berkongsi pengalaman di Medan Indonesia.Saya ambil dua org Pak Supir yang sangat baik dan berpengalaman.Mereka memandu bergilir-gilir.Hanya Rm350 seorang.Apa yang anda dapat ialah 1 malam penginapan di Kota Medan.Di medan anda akan dibawa ke berjalan2 sekitar medan.Merdeka Walk,Istana Maimoon,Pajak Ikan.Toko Batik yang sgt murah untuk shoping kain2 telekong,Seharian pak supir akan bersama anda.beritahu sahaja mana nak pergi.karaoke spa dan sebagainya.Kemudian penginapan 1 malam di Lake Toba.Dalam perjalanan ke Lake Toba anda akan di bawa ke Pasar Buah Brastagi.shoping 2.menikmati permandangan,menaiki kuda,kemudian akan di bawa ke air terjun Sipiso Piso dan akan di bawa ke pos2 permandangan indah berlatar kan Lake Toba.sampai ke Lake Toba anda akan ke Kg Tomok Pulau Samosir mengunjungi Kg Batak Karo di sana.Bermalam Di Lake Toba.Dalam perjalanan pulang akan di bawa ke Hot spring dan juga Sungai Belerang.mandi sekiranya sempat.Sungai belerang baik untuk kulit.Anda akan dijemput dan dihantar pulang di Airport Kualanamu.Kalau teksi hanganya lebih kurang rm40 sehala.Total Rm80 pergi balik ke Kota Medan.Pakej ini termasuk makan tengahari dan malam.Makan pagi di hotel.Perjalanan menaiki kereta atau mpv sangat selesa.tidak terlalu laju .Rata2 pemandu disana memandu agak laju dan cilok2.sangat bahaya.Perkhidmatan bas dan group juga disediakan.Banyak lagi yang x sempat diceritakan disini.tujuan saya hanyalah untuk membantu sekiranya masih tercari-cari dan juga untuk membandu Bapak Supir yang sya rasa sgt baik dan flexible.Sekiranya perlukan lebih informasi just call or sms 0124156404 atau email wira8594@gmail.com. Maaf agak panjang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'slm.. Terima kasih bagi info.. sye juga boleh gunakan khidmat supir ni nnt bile kesane lagi. insyaAllah.. ade juga tempat2 yang disebutkan yang sy xberkesempatan nak pegi sbb kekangan waktu. terima kasih sangat2.. do leave ur blog link
      (pde yg ade) supaya boleh berkongsi pengalaman jalan2 anda..

      Delete
  13. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  14. assalamualaikum.TITIAN MUHIBAH tour medan,
    buat yg nak jalan2ke TASIK TOBA,BRASTAGI,MEDAN
    pakej tour,nak guna kretasaja,driver muslim,sopan,GANTENG
    hubungi:FADLY +6281376455045(whatsapp)
    email:julfadlysiagian@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Melancong ke Medan, Indonesia pon sangat bajet sebenarnya.. Saya menyediakan pakej mewah dgn harga bajet yg pasti menyeronokkan...everyone can enjoy! 0175367426 insyi

    ReplyDelete
  16. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

    ReplyDelete