Sebelum tu sempat laa tanye akak kat opis ni camne nak basuh sipot tu.. so seperti yang pernah dgr dulu..cuci pakai hampas kelapa. n ade plak org bagi cara lain.. rendam air garam. tapi kne 1jam.. dengan kaedah itu.. sipot tersebut akan memuntahkan segala lumpur yang ade dlm cengkerang die.. tapi xtau laa.. tapi so far i pakai hampas kelapa tu ok laa.. basuh banyak kali sampai bersih.. then masak.. resepi same je cam masak.. masak lemak cili api.. so ape lagi..blasah.. nasib baik jadik.. de org tu makan xhengat nye.. even pade tekak aku macam xkick sngt.. tapi sedap gak.. trase cam bumbu kureng skit.. ape pon tetap sedap.. ni die gambar nye.. tadaaaaa... lulus..
lupe nak transfer gmbr sipot yang kitorg dah sedot.. licin laaa.. xde yang tersumbat pon.. so cara i potong buntut sipot tu BETUL.. hehehe.. Percubaan pertama BERJAYA...
still xpuas hati lagi..pas ni nak buat lagi.. tunggu de keinginan nak makan sipot ni lagi.. hahaha.. ok.. slamat mencube yer kekawan.. google je resepi masak lemak sipot sedup.. bukan sipot yang lain ek.. daaaaaaaa....
dapnya...aku suka siput sedut tapi kat sabah ni mmg x beli sbb terlalu kicik dorang jual....petai kat sini pun kicik je...hihihihi...
ReplyDeleteXde la sdp mane azie..bleh laa bedal.tapi tu laa seb bek besau2.sng skit nak uruskan sipot2 ni..hhheh...first time la katekan..hahaha..klw ko kat sini bleh laa ajak2 makkn kat rumah ngan zura.hehehe..
Deleteamboi sedapnyeee...
ReplyDeletetak pandai gak nak uruskan siput tu hihi...
nasib baik bukan fav sape2..
Ala kak..xsusah pon hampas klapa tu tuamg je dlm sipot tu..tapi sblm tu bersih2 kan skit2 la sipot.skali skala makan ok gak..layan..nak2 yg besau2 ni.heeehe....
Delete